Skip to main content

Etherische olie is een vluchtige olie die wordt gewonnen uit onderdelen van planten. Deze onderdelen bestaan uit de bloemen, vruchten, zaden, wortel en schors van de plant. De olie wordt ook wel essentiële olie genoemd. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in verschillende delen van de wereld omwille zijn positieve eigenschappen. In dit artikel gaan we in op de kracht en werking van etherische olie, kijken we hoe de olie gewonnen wordt en bekijken welke verschillende oliën we onderscheiden.

Wat is etherische olie precies?

Etherische olie is, zoals hierboven al genoemd, een vluchtige olie. Dit wil zeggen dat de olie verdampt (vervliegt) in de lucht. Door het verdampen van dergelijke olie in de lucht geeft komt een heerlijke vrij. Deze geur wordt als enorm prettig en ontspannend ervaren en ruikt naar de plant waar uit het gewonnen wordt. Vanwege deze eigenschappen wordt de olie ook wel aromatische olie of essentiële olie genoemd.

Essentiële olie

De naam essentieel of essentiële olie wordt vaak gebruikt wanneer men spreekt over etherische olie. Echter kan de naam van de olie wat misleidend zijn. Want ondanks haar positieve eigenschappen, is deze niet essentieel voor de mens, zoals zuurstof dat bijvoorbeeld wel is. Maar waar komt het woord dan wel vandaan? Vermoedelijk is dit een foutieve vertaling van het Engelse woord “essence”, wat aroma of geur betekent.

Herkomst & historie

Etherische olie kan op verschillende manieren gewonnen worden uit de onderdelen van planten en vruchten. Deze onderdelen kunnen bestaan uit de bloemen, vruchten, zaden, wortel en schors en schil van de plant of vrucht. De prijs van de olie is afhankelijk van de hoeveelheid olie die gewonnen kan worden uit de plant en hoe zeldzaam de plant is waar het uit gewonnen wordt.

Het gebruik van deze planten en diens positieve eigenschappen gaat al duizenden jaren terug. Neem citroengras, dit gras wordt in Azië gebruikt om zijn antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Ook wordt deze etherische olie gebruikt als natuurlijke afweer tegen muggen.

Ook de citrusvrucht sinaasappel wordt al duizenden jaren gebruikt in China, het midden oosten en India. Het werd gebruikt om hoest te verzachten en verkoudheid tegen te gaan. Daarnaast werd het gebruikt in reinigingsrituelen maar ook ter bevordering van vertering en het tegengaan van verschillende huidproblemen.

Ons gaat het voornamelijk om de heerlijke geuren die deze vluchtige oliën vrijlaten via een diffuser.

Winning van etherische olie

Nu we weten waar etherische olie vandaan komt is het interessant om te weten hoe de olie wordt gewonnen. Veel gebruikte methodes zijn stoomdestillatie, droge  destillatie en het persen van de bestanddelen.

Stoomdestillatie

Via stoomdestillatie wordt stoom door de olierijke bestanddelen geleid. Doordat de olie met de stoom vervliegt kan het later worden afgekoeld met water. Wanneer het is afgekoeld kan de olie van het water worden gescheiden.

Droge destillatie

Een andere methode om de essentiële olie te winnen is via een droge destillatie methode. Deze methode wordt voornamelijk gebruik bij houtsoorten. Door het hout te verwarmen verdampt de olie uit het hout. Vervolgens kan die damp worden gecondenseerd en kan de olie gewonnen worden.

Persen

Ten slotte kennen we de persmethode. Hierbij wordt bijvoorbeeld de schil van citrusvruchten geperst met een hoge druk. Door deze hoge druk komen de oliën vrij het de schil en kan het gewonnen worden.

Aromatherapie

Een bekende toepassing van etherische olie is aromatherapie. Aromatherapie richt zich op het onderhouden en bevorderen van de gezondheid door het gebruik van deze etherische of essentiële oliën. Dit gebeurd onder andere door massage van de olie op de huid en inhalatie door middel van een aroma diffuser.

De olie kan worden gebruikt om de gezondheid te bevorderen door en klachten te verlichten of te voorkomen. Elke olie heeft namelijk zijn unieke werking en essentie en vraagt om gedegen kennis bij het toepassen van aromatherapie.  

Hoe gebruik je etherische olie?

De etherische olie van Mistify kan gebruikt worden via een zogeheten aroma diffuser. Dit is een elektrisch apparaat die lijkt op een, maar ook bruikbaar is als, kleine luchtbevochtiger. In de diffuser zit een laagje water waar enkele druppels etherische olie aan toegevoegd kan worden. Vervolgens wordt het water in de diffuser omgezet in waterdamp door hoge frequentie trillingen, waardoor een koude verneveling of mist ontstaat. Hierdoor blijven de moleculen van de etherische olie intact en heeft het een aangename geur en therapeutische werking.

Aroma diffuser top geur

Een andere toepassing voor etherische is olie is het aanbrengen op de huid om droogheid tegen te gaan of als natuurlijk deodorant en wordt het zelfs ingezet om muggen tegen te gaan door de anti-insecten eigenschappen van sommige oliën.

Welke verschillende soorten etherische olie zijn er?

In het begin van dit artikel leerde je dat de olie gewonnen werd uit planten en vruchten. Dit houdt  dus in dat er enorm veel verschillende soorten etherische olie varianten op de markt te verkrijgen zijn. In ons etherische olie startpakket hebben we 6 van de bekendste varianten opgenomen zoals:

 • Citroengras
 • Pepermunt
 • Sinaasappel
 • Thee boom (tea tree)
 • Rozemarijn
 • Lavendel

Essentiële olie - startpakket - Etherische olie startpakket

3 Comments

 • Welke lichamelijke fysiologische processen en externe factoren doen de etherische olie ontstaan in het lichaam van een plant of dier of mens.
  Met wat voor functie of doel voor de levende makers van de olie zelf? De rol die etherische olie speelt in de vochthuishouding in mensenhuid en biosfeer ( de huid van moeder aarde) en huid van vissen en van zoogdieren is dezelfde. Want die olie zorgt daar voor de hygroscopische werking naar dat vocht zodat de huiden van alle groepen en de aardse biosfeer op lokatie gehouden wordt tegen uitdrogen en tegen succesvolle indringing van schimmels en archaea en bacteriën en virusen. In de biosfeer zorgt deze olie tevens voor behoud van alerte reactie van water op procesen voor condensatie en verdamping (ter voorkoming van grilligheid en tegen watergerelateerde klkmaatschade in die landschappen. Een economische preventiefactor van formaat.
  Letterlijk zorgt etherische olie voor dempen van reuzengolven.

Leave a Reply