Skip to main content

Lavendelolie is niet weg te denken uit het rijtje van de meest populaire etherische oliën. Deze etherische, ook wel essentiële olie genoemd, van de lavendelplant is enorm veelzijdig: Het geeft geen irritatie op de huid, heeft een enorm aangename geur en heeft eigenschappen die stress doen verminderen. Daarnaast zou de olie goud zijn bij het desinfecteren v.d. huid, de circulatie van bloed en ten slotte zou het helpen bij slapeloosheid.

De lavendel plant

De etherische olie lavendel wordt gewonnen uit de lavendelplant. Deze kenmerkende plant met zijn paarse kleur, is eigenlijk een struik met een bloem en afkomstig uit de munt familie. Deze plant is eeuwenoud en stamt af uit de zogeheten oude wereld. De plant wordt dan ook al duizenden jaren gebruikt om zijn positieve eigenschappen.

Lavendel is een van de heilige kruiden gebruikt in het maken van de mix heilige essence in de bijbelse tempel van Solomon.

Een ander leuk weetje is dat in de tijd van de Romeinen 1 pond lavendel een waarde had van 100 denarie. Dat stond gelijk aan een maand werken van een boer of 50 knipbeurten als kapper!

Een plant met historie en wiens naam “Lavendel” te herleiden is naar het oude Latijns, waar de plant werd genoemd lavandarius. Afgeleid van het werkwoord “Om te wassen”, wat lavare betekend.

De plant wordt vandaag de dag gebruikt voor verschillende toepassingen waaronder: koken, medische doeleinden en het maken van etherische of essentiële olie.

De etherische olie lavendel

lavendelolie haalt men uit de bloemen van de lavendelplant met behulp van een techniek die destillatie heet. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt met stoomdestillatie, een techniek die al sinds de oude arabieren wordt gebruikt om etherische olie te winnen uit planten. Hierbij wordt stoom geleid naar een vat met de bloemen van lavendel. Deze stoom neemt de olie op uit de bloemen en wordt in een volgend vat gecondenseerd waardoor er water overblijft waarvan het olie gescheiden kan worden door het af te gieten.

Voordelen van lavendelolie

Zoals eerder al vernoemd in dit artikel, zijn de positieve eigenschappen en voordelen van lavendel al enorm lang bekend. Hieronder sommen wij enkele de voordelen van lavendel etherische olie voor je op.

Lavendel werkt kalmerend

Lavendel wordt vaak gebruikt in aromatherapie. De lavendelolie helpt om goed in slaap te komen en wordt door sommigen gebruikt als medicijn tegen slapeloosheid. Studies ondersteunen dat lavendelolie helpt tegen slapeloosheid en het verminderen van angst & stress. Voeg een paar druppels van deze etherische lavendelolie toe aan je diffuser ervaar zelf of het je doet denken aan de paarse heuvels van de haute provençe in Frankrijk.

De lavendel heuvels in frankrijk waar etherische lavendelolie van gemaakt wordt

Natuurlijke insectenverdelger

Lavendel nog een mooie eigenschap die niet veel mensen weten: Het is namelijk een natuurlijke insectenverdelger. De sterke geur vis krachtig tegen motten en muggen.

Mocht je in de zomer al gebeten zijn door een mug en jeukt je muggenbeet enorm? Een kruisje zetten is een veelgenoemde oplossing. Maar een druppel lavendelolie helpt bij het voorkomen van een ontsteking waardoor de pijn en irritatie verminderd.

Natuurlijke medische voordelen

Het is bekend dat lavendel een antisepticum(desinfectans) en ontstekingsremmer is. Dit houdt in dat het zijn eigenschappen helpen bij het reinigen v.d. huid en voorkomen van ontstekingen en infecties. Een andere bekende toepassing is ook het gebruik bij brandwonden, acne of wintervoeten.

Bevorderd bloedcirculatie

Lavendelolie bevorderd ook de bloedcirculatie in het lichaam. Het verlaagt de bloeddruk en men gebruikt het bij hypertensie. Het zorgt ervoor dat de zuurstof niveau’s stijgen in de organen en het brein.

 • Aanbieding!
  Essentiële olie startpakket bosgeuren

  Etherische olie startpakket bosgeuren

  26,95
 • Aanbieding!
  set aromatherapie

  Essentiële olie startpakket

  16,95

Leave a Reply